Barnet mitt skal velge utdanning. Hvordan kan jeg hjelpe?

Ungdommen din står nå overfor det som kanskje føles som livets viktigste valg. Å velge utdanningsretning kan være skummelt og stressende. Da er det spesielt viktig at du som forelder er en god og trygg støttespiller. Her får du tre gode tips til hvordan du kan hjelpe ungdommen din frem mot et utdanningsvalg.

Elev og rådgiver. Foto. 

1. Sett deg inn i utdanningssystemet 

Heter det grunnfag eller årsstudium? Hva med hovedfag eller mastergrad? Mye har forandret seg innen høyere utdanning de siste årene, og det kan være lurt å sette seg inn i dagens gradssystem for å kunne veilede og støtte ungdommen i huset.  

Universitet og høyskoler

Slik er de ulike utdanningsløpene på universiteter og høyskoler i dag:  

Årsstudium, 1 år
Tas innen ett fagfelt og gir studiepoeng, men ikke en grad.

Bachelorgrad, 3 år
Gir en grad innenfor ett fagområde. Kan være akademisk eller yrkesrettet. 

Mastergrad, 2 år
Ble tidligere kalt hovedfag. Bygger videre på en bachelorgrad.  

Integrert mastergrad, 5 år
En utdanning der man søker seg rett til et sammenhengende 5-årig studieløp, i stedet for å gå bachelor + master. 

Profesjonsstudium, 3-6 år
Er en utdanning som er knyttet til et bestemt yrke eller profesjon, som psykolog, sykepleier og sivilingeniør.

Fagskoleutdanninger

Fagskoler tilbyr det vi kaller høyere yrkesrettet utdanning. Mange fagskoleutdanninger krever at studenten har fagbrev i et yrkesfag, mens andre fagskoleutdanninger kan kreve at søkeren har studiekompetanse eller fyller andre kvalifikasjonskrav. Felles for fagskoleutdanningene er at de er praktiske og at de gir yrkesrelevant kompetanse. 

Lengden på studieløpet på en fagskole varierer ut fra hvilket fag man velger, fra et halvt til to år.

Maria

25 år
Elkraft
Det er kjekt at fagrettningen min bygger videre på fagbrevet. Det å få videreutviklet faget opprettholder interessen og fordelen med fagskolen er at det utdyper teorien rundt den praktiske erfaringen. 

2. Vær støttende  

Som forelder har man stor innvirkning på barnets utdanningsvalg. Da er det viktig å huske på at det ikke er du som skal studere. Mange går i fellen at de legger unødig press på ungdommen som kan føre til et utdanningsvalg en ikke trives med. Lytt heller til ungdommen din. Still gjerne åpne spørsmål istedenfor å komme med råd. Snakk sammen om interesser og se på alternativene.

Forslag til spørsmål du kan stille:

Hvordan lærer du best og hvordan jobber du best?
Noen foretrekker teoretisk arbeid mens andre lærer best med praktisk arbeid. Dette kan være lurt å ha i bakhodet når man skal se på utdanninger. En person som liker å lese og skrive, kan trives veldig godt med en akademisk utdanning. De som trives best med praktiske oppgaver, vil kanskje trives bedre i en profesjonsutdanning?

Hva får deg til å føle mestring? Er det noen fag du liker spesielt godt?
Det er lurt å ta utgangspunkt i egne interesser når man velger utdanning. Det gir god motivasjon og gjør forelesningene spennende!

Hvordan kan jeg som forelder være til mest mulig hjelp for deg i denne prosessen?
Vær åpen og lyttende, og vis barnet at du er tilgjengelig. 

Hvor har du lyst å studere?
Sjekk ut studietilbudet i det området barnet ditt ønsker å bo i. Kanskje det kan være lurt å flytte på seg i en periode, dersom drømmestudiet finnes et annet sted.

Hvilke verdier er viktig for deg?
Enkelte brenner for å hjelpe andre mennesker eller ønsker å jobbe med barn og unge. Andre vil kanskje jobbe med miljø og klimaproblematikk. Noen syntes det viktigste er å få en jobb som kan kombineres med et godt familieliv. Mange er også opptatt av å utdanne seg til trygge jobber, og gjerne jobber som gir godt betalt. Hva er viktigst for ditt barn?

Spør barnet ditt: Hva er viktig for deg?

Isac

21 år
Film
For en kar som meg som kommer fra bygda, er jeg veldig glad for at Bergen tilbyr flotte fjell- og naturopplevelser bare få minutter fra sentrum. Du får både storbylivet og villmarka i ett ved å velge Bergen som studieby.

3. Finn informasjon sammen 

Sett dere ned sammen og bruk tid på å utforske alternativene. På internett myldrer det av informasjon om ulike utdanninger, og mulighetene er mange.

I år er det meste av åpne dager, fagdager og omvisninger dessverre avlyst på grunn av koronapandemien. Heldigvis har flere av studiestedene benyttet denne muligheten til å bli enda mer tilgjengelige digitalt. Dere har dermed en gyllen mulighet til å utforske mange ulike informasjonstilbud på tvers av byer og land, som ellers kanskje ikke ville vært tilgjengelig i et normalt år. 

Det finnes mange nyttige sider å besøke. Dere finner god informasjon både på studiestedenes egne nettsider, og andre offentlige aktører som Utdanning.no, Samordna opptak og Lånekassen

Vil dere undersøke studietilbudet i Bergen?