Dette er studiet for deg som ønsker å gjøre en forskjell i møte med mennesker som har ulike funksjonsnedsettelser. Ved å ta utgangspunkt i den enkeltes ressurser vil du lære om tilrettelegging for utvikling, forebygging av funksjonssvikt og hvordan fremme økt livskvalitet.
Program Åpen dag
Oppmøte i Lindes Café og deretter forelesning i Kari Martinsen Auditorium.
Presentasjon av vernepleierutdanningen
- Hva går vernepleiestudiet ut på - og passer det for deg?
- Hva er vernepleie?Studieåret og praksismuligheter
- Søkeprosessen og opptakskrav
- Visning av film
Utvekslingsmuligheter
- Presentasjon av utvekslingsmuligheter
Hvordan er det å være student ved VID?
- Hvordan er studiehverdagen ved VID?
- Hvordan er det å være på utveksling?
Omvisning på campus
- Senter for simulering og ferdighetstrening (SSF)
- HubLab
- Sosiale soner
- Bibliotek
- Kantinen
Om studiet
Bachelor i vernepleie fører fram til en bred helse- og sosialfaglig kompetanse. Studieprogrammets innhold og oppbygging har utgangspunkt i følgende fem kompetanseområder:
- Profesjon, etikk og samarbeid
- Miljøterapeutisk arbeid, habilitering og rehabilitering
- Helsefremming og helsehjelp
- Inkludering, deltakelse og rettigheter
- Kritisk tenkning, kunnskapsbasert praksis og innovasjon.
Studiet er et deltidsstudium som går over 4 år, hvor det er praksis det andre, tredje og fjerde året.
En vernepleier er både helse- og sosialarbeider. Vernepleie retter seg mot personer med utviklingshemning og andre med kognitive funksjonsnedsettelser.
En vernepleier er autorisert helsepersonell med legemiddelhåndteringskompetanse. De driver miljøarbeid, habilitering- og rehabilitering.
Vernepleiere har kompetanse innen helsefag, sosialfag, juss, pedagogikk og psykologi. De kan legge til rette for å bistå personer med ulike fysiske-, sosiale- og kognitive utfordringer.
Vernepleierutdanningen ved VID vektlegger at vernepleierfaglig arbeid skal bygge på likeverd og respekt for enkeltmenneskers integritet. Utdanningen ønsker å fremme faglig engasjement, evne til etisk refleksjon og kritisk tenkning, gode kommunikasjons- og samarbeidsferdigheter i utøvelsen av vernepleie.
Mange vernepleiere arbeider med mennesker som i liten grad er i posisjon til å hevde sine rettigheter. Det gir vernepleiere et særlig ansvar for å være talsperson for å ivareta rettigheter og verdig omsorg. Ambisjonen er derfor å utdanne engasjerte og reflekterte vernepleiere som våger å si ifra når de opplever at menneskeverdet blir krenket.
Studiet er lagt opp med varierte læringsformer, slik som forelesninger, ferdighetstrening, gruppearbeid og praksis.
Bachelorutdanningen i vernepleie legger grunnlag for videre studier på masternivå og en rekke videreutdanninger. I tillegg åpner det for videre studier, eksempelvis på Phd-nivå.