Hvordan ta et godt studievalg?

Publisert: 20.12.2018

Søknadsfristen for de fleste studier på universiteter og høyskoler er 15. april. For alle som skal ta et utdanningsvalg, kan det store mangfoldet i studietilbudet gjøre beslutningen vanskelig.


Foreldre og familie er viktige samtalepartnere for ungdom og yngre voksne som prøver å finne ut av hvilken studievei de skal velge. Vi har snakket med flere eksperter innenfor karriere- og utdanningsfeltet. Nedenfor får du tips og momenter som det er viktig å være bevisst på, når du skal støtte noen som skal velge utdanning.

Viktig å velge noe man trives med

Marit Warncke er leder for Bergen Næringsråd. Hun forteller at mange av fremtidens jobber ikke er skapt ennå, og at evnen til omstilling og til å ta inn ny læring blir avgjørende. Hun er samtidig tydelig på at de som skal velge studier, bør velge basert på egne interesser.

– Jeg tror på å velge ut fra interesser og lyst. Da presterer man også best. Det viktigste man lærer i høyere utdanning er evnen til refleksjon og analyse, og ikke minst å sette seg inn i nye problemstillinger og lære nytt. Endringene i hele samfunnet og i arbeidsmarkedet vil gå raskere og raskere. Det vil fortsatt være behov for at flere velger realfag og for flere fagarbeidere, sier Warncke.

Marit Warncke. Foto: Cecilie Bannow

Redd for å velge feil

Portrett av Kjell Helge KleppestøKjell Helge Kleppestø er leder i Karriere Hordaland. Han møter mange ungdom som er redd for å velge feil studie. Kleppestø forsikrer om at det er vanlig å være usikker, og han oppfordrer alle til å heller snu på spørsmålet om feilvalg.

– Finnes det egentlig et rett valg, eller er det mange valg som kan være rett? Når innfallsvinkelen er at det ikke finnes ETT riktig valg, så er vel ikke sjansen så stor for at et valg er direkte feil?

Han råder til å søke informasjon flere steder.

– Det er smart å undersøke flere studieveier, siden de fleste av oss mest sannsynlig vil kunne trives med mange ulike studier og yrker. Snakk med de som kan noe om faget. Det kan være studiestedet, studenter eller bedrifter som rekrutterer fra studiet.

Et av hans best tips er å ha bevissthet rundt interesser og hva som fremkaller engasjement.

– Kjenn etter hva du selv trives med å bruke tid på, hvilke styrker du har og hvilke interesser som er viktige for deg. Slik vil du lykkes på studiene, sier Kleppestø.

Arbeidsmuligheter uansett hva man velger

Marianne Holmedal er et godt eksempel på at en må ikke jobbe med akkurat det man har studert. Hun gikk fra å studere molekylærbiologi, til å jobbe med oljebrønner og brannalarmer som prosjektleder. I januar begynner hun som studiekonsulent på Universitetet i Bergen. Hennes viktigste tips er:

– Ikke tenk at du passer til kun én jobb. Prøv deg fram og dra fram egenskaper du har som du tenker kan brukes i ulike jobber.

Marianne Kristvik Holmedal. Foto: Utdanning i Bergen.

Prøv før du søker

På Åpen dag i Bergen 21. januar står seks studiesteder klar til å ta imot besøk på sine campus. Her møter du studenter og forelesere fra over 70 ulike studieprogram, slik at du kan en smakebit av studiene du vurderer.

Få hjelp til å velge

Søndag 20. januar skjer Åpen dag – studieklar på Litteratuthuset i Bergen. Her er det egne foredrag for alle som er usikre på hva de skal velge. Det er også mulig å stille konkrete spørsmål om opptak, studier i utlandet, og får informasjon om arbeidsutsikter på Vestlandet. I tillegg er det eget foredrag for foreldre som skal hjelpe med studievalg.

Velkommen til Åpen dag 20. og 21. januar!

Foto: Ingvild Melien