Slik hjelper du med studievalget

Publisert: 30.09.2018

Oda Linnea Brekke Iden (19) er hjemme på perm fra marinens rekruttskole på Madla i Stavanger når Utdanning i Bergen kommer på besøk.


Hun har fremdeles adresse hjemme hos foreldrene i Knarvik, like nord for Bergen. 19-åringen er eldst i en søskenflokk på tre. Hun har en søster på 13 år og en lillebror på sju.
Odas mor, Hege Kristin Brekke, er lege på Haukeland universitetssjukehus. Faren, Kjetil Iden, jobber som journalist og programleder i TV 2.

Tar en pause

19-åringen har valgt å ta et friår før videre skolegang.

– Jeg bestemte meg for å ta et friår siden jeg ikke hadde så veldig lyst til å studere med en gang etter videregående. Militæret virket litt mer fristende enn å jobbe i ett år. Før rekruttskolen rakk jeg også en sydenferie og et lengre opphold på Bali i fjor høst, sier marinegasten.

På Bali hadde vulkanen Mount Agung begynt å røre på seg, og turistene flyktet fra paradisøyen. Den selvstendige 19-åringen fra Knarvik valgte å bli.

– Det kom ikke noe utbrudd da jeg var der. Jeg ble værende og underviste lokale barn i engelsk i et par måneder. En fantastisk øy og en opplevelse for livet jeg ikke ville vært foruten, sier hun.

Tenkte på legeyrket

– Barn av leger og journalister velger ofte samme yrkesvei som mor eller far, men ikke du?

– Jeg tenkte på å bli lege på barneskolen, meg jeg slo det fra meg da jeg gikk på videregående. For å være helt ærlig, har jeg ikke helt sansen for matematikk og kjemi, sier 19-åringen, som valgte rettslære i første klasse på videregående.

– Det synes jeg  var så interessant at jeg senere bestemte meg for å studere juss. Jeg har planer om å kaste meg over lovbøkene etter militærtjenesten.

– Opplevde du noe press fra mor og far om utdanningsvalg?

– Egentlig ikke. Jeg har fått tenke på det selv. Men jeg er jo selvfølgelig påvirket av foreldrene mine. De har begge lang utdannelse fra universitetet, sier hun.

 
IKKE SKUFFET:  Lege Hege Kristin Brekke er ikke skuffet over datterens valg. – Men vi har nok forsøkt å fremme en akademisk utdanning, sier hun.

En pågående samtale

Hege Kristin Brekke innrømmer at hun gjerne skulle sett ett av de tre barna i familien bli lege, men er fornøyd med datterens valg.

– Jeg husker selv at jeg hadde øynene dypt nede i lærebøkene da jeg begynte å studere medisin. Derfor er jeg litt misunnelig på datteren min som gjør andre ting enn å studere akkurat nå, sier hun og slår fast:

– Det jeg har oppdaget i voksen alder, er at det ikke er noe poeng å haste av gårde. Du har god tid når det gjelder utdanningsvalg.

– Hvordan snakket dere med Oda om utdanning?

– Det har nok vært en pågående dialog underveis i oppveksten, mer enn konkrete råd om én bestemt utdanningsvei. Men vi har nok forsøkt å fremme en akademisk utdanning. I vårt distrikt er yrkesfag veldig populært på grunn av gode lønninger blant annet på Mongstad og i mekanisk industri, forklarer Brekke.

Noen av Odas venner har valgt olje- og gassnæringen som utdanningsvei. Selv er hun fast bestemt på å følge sin egen vei.

– Jeg tar mine egne valg. Men dialogen med mor og far har vært nyttig. De har fortalt meg om egen utdanning, men de respekterer mine interesser og planer.

Ikke korriger

Psykolog og rådgiver Sonja Mellingen mener det er bedre å stille åpne spørsmål til ungdommene i huset om framtidsplanene deres, enn å korrigere dem.

– De blir drittlei hvis vi hele tiden skal korrigere dem, sier Mellingen og kommer med et eksempel:

– Når ungdommen plutselig hevder at utdanning er unødvendig - «det er bare å finne opp en app og bli styrtrik i en fei »– da går foreldrene ofte rett i bekymringsfellen: Hvor har vi sviktet? Da er det lett å la frykten styre praten. Det kommer det sjelden noe godt ut av.

Må få oppdage verden

Problemet oppstår når vi skaper avstand til ungdommen gjennom våre bekymringer og vår opplevelse av verden, ifølge psykologen. Det er bedre å finne ut hvordan poden opplever verden fra sitt ståsted.

– Sett deg inn i hva ungdommene dine har oppdaget om verden og hvilke sammenhenger de ser. Da må du lytte. Det nytter ikke å bli irritert, sier Mellingen.

Det lureste du kan gjøre, ifølge psykologen, er å få barna til korrigere seg selv. Det gjør du gjennom å stille åpne spørsmål: Hva kunne du tenke deg å gjøre? Hva drømmer du om? Hvordan skal du nå målet ditt?

Mellingen minner foreldre på at også de har vært unge.

– Du har fått lov til å ta dine valg. Poden må også få den retten. Retten til å velge selv, retten til å gå på en smell og retten til å oppdage hvordan ting henger sammen.