Hva skal du bli?

Publisert: 02.03.2018

Går du på videregående og er usikker på hvilken utdanning du skal velge? UiB-studenten Henrik Drageset tok et friår med folkehøyskole og reising før han bestemte seg.


I 2014 hadde Henrik Drageset (22) en artig russetid med gode venner. Men på et tidspunkt begynte panikken å melde seg. Russetiden gikk mot slutten, og han måtte snart ta en viktig avgjørelse: Hva skulle han gjøre for å få en interessant jobb?
 
- Da jeg var russ, hadde jeg ikke peiling på hva jeg skulle bli. Jeg fikk litt panikk etter at feiringen var over. I tillegg hadde jeg et fag som jeg ikke hadde fullført, sier han og forteller at realitetene traff ham ganske raskt etter videregående: Hva gjør jeg nå?
 
Et friår
Drageset fant til slutt løsningen. Det ble folkehøyskole og reising.
 
- For meg ble folkehøyskolen et friår der jeg fikk tid til å tenke på videre utdanningsløp, sier han.
 
Reiselinjen på Bømlo folkehøyskole brakte ham både til Australia og Kina. Etter folkehøyskolen, tok han opp igjen matematikken han manglet fra videregående. Deretter dro han til Argentina et halvt år.
 
- En av brødrene mine hadde gjort noe av det samme før han begynte å studere. Han ga meg gode råd på veien, sier han.
 
Drageset tar en bachelor i historie på Universitetet i Bergen og har planer om en master. Han ønsker å satse på forskning og undervisning. UiB-studenten tror året på folkehøyskolen ikke har gitt ham noen ulemper i forhold til medstudenter som begynte på studiet rett etter videregående.
 
-  Jeg tror det handler om modning. Å koble ut å gjøre noe annet en periode, har vært bra for meg. Jeg fikk lov til å prøve og feile, fikk nye impulser og mulighet til å møte hyggelige folk både her hjemme og i utlandet.
 
Sosiale ferdigheter
Innovasjon Norge møter mange som prøver og feiler før de lykkes. Blant annet hjelper de nye bedrifter med å realisere gode ideer og produkter. De analysere også fremtidens arbeidsmarked.
 
- Vi lever i en veldig uforutsigbar tid. 60 prosent av fremtidens jobber er ikke funnet opp ennå. Vi vet jo ikke så veldig mye om hva som kommer, sier Nina Broch Mathisen, direktør Innovasjon Norge Vestlandet.
 
Denne usikkerheten krever en spesiell egenskap hos deg som skal velge en yrkesvei, ifølge Broch Mathisen.
 
- Som framtidig arbeidstaker må du være i stand til å takle det uforutsigbare og det ukjente. Vi ser at sosiale ferdigheter blir viktigere og viktigere, sier hun og legger til:
 
-  Det jobbes i team, og du må du ofte samarbeide med personer som har en annen bakgrunn enn deg selv. Det betyr at du bør utvikle gode samarbeidsevner allerede under skolegang og studier. I tillegg er det lurt å dyrke kreative evner: Hvordan kan du bruke eksisterende kunnskap til å skape nye muligheter og verdiskapning?
 
Det er ingen dum idé å teste forskjellige fag og interessefelt, slår Broch Mathisen fast.
 
- Skal vi møte morgendagens utfordringer, spesielt når det gjelder fremtidens verdiskapning, må vi hente kompetansen vår fra mange forskjellige fagområder. Du må være åpen og nysgjerrig i tilnærmingen din, sier hun.
 
Mange muligheter
Vestlandet er en regionen som har mange muligheter for en nyutdannet, nesten uansett hvilken utdanning du tar, ifølge Broch Mathisen. Hun trekker frem tre områder som vil prege utviklingen fremover;  uforutsigbarhet, digitalisering og løsninger for en bærekraftig fremtid.
 
- Ingen av disse områdene handler om ett bestemt fag eller utdanning. Her kan ulike typer kunnskap utnyttes. Ta for eksempel bærekraft og miljø. Det kommer til å kreve mye av oss hvis vi skal bevare miljøet samtidig som vi skal skape verdier.
 
- Det er store ressurser i havrommet som vi vil utnytte fremover. Vi trenger mer mat. Skal vi for eksempel utnytte fisken som ligger 200 meter og dypere, trenger vi ny og bedre  kunnskap. Her snakker vi om ny teknologi, ingeniørkunnskap, juss, markedsføring og mange andre fagområder.
 
- Velg med hjertet
Mange lurer på hva de skal bli når de går på videregående. Drageset og Broch Mathisen har disse rådene til deg som er usikker:
 
- Når du skal velge studieretning, tror jeg det lurt å bruke hjertet. Velg ut fra interesse, ellers risikerer du å ende opp med noe du vil angre på senere i livet, sier Drageset. Han gir disse rådene:
 
Søk etter informasjon på nettet om studier og jobbinnhold. 
Det er lov å ombestemme seg og skifte fag.
Ta et friår. Reis og få nye impulser.
 
Livslang læring
Er du usikker på hva du skal bli, er det lurt på et tidspunkt å komme i gang. Læring pågår hele livet.
 
- Du er ikke ferdig utdannet når du er 25 år. Tenk livslang læring for å ruste deg for et arbeidsmarked i rask endring, sier Broch Mathisen. Hun gir deg disse rådene:
 
Det er viktig å utvikle sosiale ferdigheter. Dyrk kreativitet og vær nysgjerrig.
Velg ut fra interesser. Du bør være motivert og sulten når du velger fag.
Det gjør ingenting om du velger ”feil” og bytter fag eller utdanning. Men det er viktig å komme i gang.