/ Program / Steffen blir ofte spurt om valg

Steffen blir ofte spurt om valg

Steffen (18)  går sisteåret på studiespesialiserende på Nordahl Grieg videregående skole. For ham er det mye usikkerhet knyttet til studievalg, selv om han har gjort seg opp en del tanker om veien videre. 

– Jeg blir spurt om jeg har valgt studie sikkert 5 ganger i uken. Er ikke lei av spørsmålet, for jeg har allerede et godt svar, men tenker og tenker. Det er så mye en kan bli. Det er veldig vanskelig, synes jeg. 

Steffen har søkt litt på nettet etter ulike tilbud. Han nevner Utdanning.no som en hovedkilde.  

– Der er det mye fint. Mamma er veldig mye inne og leter, og sender meg masse lenker til forskjellig utdanning.   

Steffen på Nordahl Grieg vgs

Gjør sitt eget valg

Steffen er ikke så opptatt av hva kompisene skal gjøre etter videregående, men han er ikke helt uten inspirasjon utenfra for fremtidig valg.  

– Jeg lytter litt til mine foreldre. Ser også opp til de som har gjort det bra i livet, noen som har startet opp noe. Min svoger for eksempel. Han har startet opp mye forskjellig. Han er ganske rå. Jeg har lyst å starte noe for meg selv. 

På spørsmål om det kan være bra for hans valg å ha en dag på campus for å se ulike studiesteder, er han ikke så sikker på om det er viktig for ham, men sier det kunne vært en fordel.  

– Det er fint å sjekke om jeg kan trives, men det er ikke veldig viktig. Så lenge jeg kommer inn et sted, og jeg får den utdanningen jeg ønsker, så er det det viktigste.   

For Steffen er det Bergen som er en foretrukket studieby, men der er han også ganske åpen.  

– Det hadde jo vært kult å reise og komme seg ut av redet til mamma. Men vanskelig å reise vekk fra alt. Kjæreste, kompiser og familie, så jeg vet ikke. Jeg er ikke negativ til å flytte til Oslo, Stavanger eller Trondheim. 

Trivsel er viktig

Vi spør Steffen om hva som er motivasjonen for hans valg av studie. Han legger ikke skjul på at penger er en stor del av det, men at det også er andre ting som er viktige.  

– Det må være noe jeg trives med. Men samtidig så kan jeg trives med alt, så lenge jeg tjener mye penger. Det høres teit ut, men penger tror jeg er det som motiverer meg mest. Min plan B er politi, fordi jeg syns det virker som et veldig spennende og innholdsrikt arbeid, men jeg ville gått en vei som spesialetterforsker eller lignende. Og det krever ikke så vanskelige fag på skolen. 

Å gå over i studenttilværelsen er noe helt nytt og ukjent for alle, men Steffen har gjort seg opp noen tanker om hvordan studentlivet vil bli.  

– Jeg forventer at det blir en fin tid. Du holder på med noe du gjør fordi det er spennende, du har valgt det selv. Og så blir det ikke så mange fag som vi har nå, tror jeg.  Det blir mye nye folk, litt friere tøyler og du kan styre det litt som du vil. Men du må ta mer ansvar. Det er jeg forberedt på. Jeg tror det blir bra.  

Han er også veldig bevisst på at det ikke bare blir enkelt og har også noen bekymringer.  

– Det å skulle flytte ut for seg selv og ta opp studielån. Og hvordan jeg skal klare å ha et bra sosialt liv, samtidig som jeg må klare å fokusere bra på skolen, gjøre det bra, prestere. Listen er lang.  

Allikevel har han også mange ting han gleder seg til, blant annet å få nye venner og det å bli voksen. Faglig sett håper han å finne et studie han trives med og som han kan bli flink i, uten at det betyr spesialisering.  

Militæret eller studier etter videregående

Fristen for å søke høyere utdanning er 15. April. Steffen er usikker om han skal begynne å studere rett etter videregående.  

– Jeg er passe skolelei, så jeg har enten lyst å ta et år i militæret eller så tenker jeg å jobbe litt, eller ta opp noen fag, for det er jo veldig høye snitt. Kommer litt an på om jeg kommer inn i militæret i januar eller august.

Til toppen